Gümrük kaçakçılığı suçu, ulusal veya uluslararası gümrük mevzuatına aykırı olarak, belirli eşyaların gizlice ithal edilmesi, ihraç edilmesi veya gümrük mevzuatına aykırı olarak depolanması veya taşınması olarak tanımlanır. Türkiye’de gümrük kaçakçılığı suçu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda ve ilgili mevzuatta düzenlenmiştir.
Konu Başlıkları
İstanbul ceza avukatı ekibimiz ceza hukuku davaları konusunda 1992 yılından bugüne edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerimize en etkili sonucu sağlamak için avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedirler.
Ülkemizde ceza yargılaması Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile yapılmaktadır. Türk Ceza Kanunu cezaları belirlerken, Ceza Muhakemesi Kanunu ise yargılamanın usul ve prosedürlerinin nasıl olacağını gösterir.
Gümrük Kaçakçılığı Suçu, Cezası, Avukatı
Kaçakçılık, ülkeye giriş ya da çıkışında gümrük işlemlerine tabi bir malın, eşyanın, işlemler gerektiği şekilde yapılmaksızın, kuralların ve yükümlüklerin gözetilmeksizin yurda sokulması ya da yurttan çıkarılmasıdır.
Dolayısıyla kaçakçılık durumunda devlet bizzat doğrudan zarara uğramaktadır. Kamu düzeni bu şekilde ihlal edildiğinden yaptırımları da buna göre olmaktadır.
Uygulamada kaçakçılık suçlarına “gümrük kaçakçılığı” da denilmektedir. Zira işlemler bakımından yerine getirilmeyen kısım, bu suç bakımından gümrük işlemleridir. Devletin ekonomik hakları, eşyanın bilgi ve özelliklerinin girilmesi gerekmekte ise de bu suçta bu hususlara aykırılık olmaktadır.
Günümüzde alkol ya da sigara kaçakçılığı uygulaması en sık görülen suçlardan ikisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında silah, uyuşturucu, kültür ve tarihi eserler de kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan mal ve eşyalara örnek gösterilebilir.
Gümrük işlemlerine malın cinsinin belirlenmesi, miktar ya da ağırlığının ölçümü, marka ya da diğer ayırt edici unsurların tespiti gibi malın yurda sokulması ya da yurttan çıkartılması için, diğer bir anlatımla ithalat ve ihracat için gerekli bilgilerin tespit edilmesi girmektedir.
Kaçakçılıkla mücadele bakımından getirilen kanun, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’dur. Bu kanunda ilgili fiiller ve cezaları çok detaylı olarak düzenlenmiştir. Kaçakçılık fiillerine ve cezalarına örnek olması bakımından uygulamada sıklıkla karşılaşılanlar durumlar, kanun temel alınarak şu şekilde gösterilebilir;
Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır.
İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Görüldüğü üzere fiiller ve cezalar detaylı olarak gösterilmiştir. Öte yandan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunu, birbirleri ile ayrık olmayan durumdadırlar. Dolayısıyla gerçekleşen fiilin nitelendirilmesi, hak kayıplarının önlenmesi için önemlidir. Bu nedenle de bir ceza hukuku avukatı ile çalışılmasında fayda olduğu düşünülmektedir.
Gümrük Kaçakçılığı Suçları için Bize Ulaşın
Gümrük kaçakçılığı suçu, Türkiye’de ciddi sonuçlar doğurabilen önemli bir suç türüdür. Bu suç, genellikle gümrük vergilerinden kaçınma veya yasa dışı mal ticareti amacıyla işlenir. Gümrük kaçakçılığı suçunu işleyenler, ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.
Bu yaptırımlar arasında para cezaları, mal varlığına el konulması, hatta hapis cezaları da bulunmaktadır. Gümrük kaçakçılığı suçuyla ilgili yasal süreçler karmaşık olabilir ve bu nedenle bir avukattan yardım almak önemlidir.
Gümrük kaçakçılığı avukatı, müvekkilinin haklarını korumak için gerekli yasal adımları atar ve onları yasal süreçlerde temsil eder. Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu olarak, gümrük kaçakçılığı suçuyla ilgili müvekkillerimize etkili savunma ve hukuki danışmanlık sunmaktayız.
Gümrük kaçakçılığı suçuyla ilgili daha fazla bilgi almak veya hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hukuk büromuza ve ceza davaları ile ilgili sorularınız için ceza avukatı kadromuza İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.